Tiibetiläiset äänimaljat

Tii­be­ti­läi­set ää­ni­mal­jat ja muut ää­ni­mal­ja­ren­tou­tuk­sen välineet

Tii­be­ti­läi­set ää­ni­mal­jat, soivat maljat, soivat kulhot, laulavat maljat, singing bowls - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Poh­jim­mil­taan ne kaikki tar­koit­ta­vat kuitenkin samaa asiaa: me­tal­li­sia,  kä­sin­taot­tu­ja eri­kokoi­sia maljoja, joiden käyt­tö­mah­doll­li­suu­det ovat mo­ni­nai­sia.

Alkujaan metallista valmistetut (ääni)maljat ovat peräisin idästä: Kiinan, Japanin sekä Thaimaan alueilta, jossa niitä on käytetty niinkin merkityksellisesti kuin ruoan säilytykseen. Nykyään maljoja käytetään instrumentteina, etenkin meditaatiossa, joogassa sekä erilaisissa terapioissa, rentoutuksissa ja hieronnoissa, kuten ää­ni­mal­ja­ren­tou­tuk­sis­sa, ää­ni­mal­ja­hie­ron­nois­sa sekä sointukylvyissä.

1619703629547_Tiibetil%C3%A4iset%20%C3%A4%C3%A4nimaljat%20ja%20muut%20v%C3%A4lineet-me.jpg

Peter Hess -ää­ni­mal­jat ovat kor­kea­laa­tui­sen tuo­te­ke­hi­tyk­sen tulosta

Opiskelemassani Peter Hess -metodissa, perustasolla, käytetään kolmea eri kokoista äänimaljaa. Peter Hess -maljat ja niiden kanssa käytettävät muut välineet, kuten malletit ja gongit ovat erittäin korkealaatuisia sekä vuosikymmenten, perusteellisen tuotekehityksen sekä eettisen käsityön tulosta. 


Äänimaljat valmistetaan vastuullisena käsityönä Pohjois-Intiassa. Valmistuksessa käytetään korkealuokkaisesta pronssia, jota rikastetaan muilla metalleilla. Yhden maljan valmistuksessa voi olla mukana jopa neljä tai viisi ihmistä ja aikaa valmistukseen kuluu jopa yli 30 työtuntia.


Tänäkin päivänä käytössä olevien äänimaljojen tuotekehitys on alkanut jo aikaisin 1980-luvulla, jolloin metodin perustaja Peter Hess ei löytänyt käyttöönsä erityisesti ää­ni­mal­ja­ren­tou­tuk­seen sopivia maljoja. Viiden vuoden perusteellisen tuotekehityksen kautta syntyivät äänimaljat, jotka yhdistävät perinteen nykyaikaan ja joiden valmistuksessa kunnioitetaan eettisiä työolosuhteita. Tuotekehitys on jatkunut vielä tämänkin jälkeen. Erityisesti laatu, vastuullisuus ja muuttuvan aikamme sekä asiakkaiden tarpeet ovat jatkuvasti läsnä koko metodin ja intstrumenttien kehityksessä.


Jokainen ää­ni­mal­ja­ren­tou­tuk­ses­sa käytettävä instrumentti tai väline on erityinen ja ainutlaatuinen.

Äänimaljojen valmistuksessa käytettävien metallien lisäksi myös maljojen koko ja paksuus vaikuttavat maljan ääneen ja värähtelyyn. Myös soittaja, soiton intensiteetti, ympäröivä energia ja jopa lämpötila vaikuttavat sointiin. Jokaisella maljalla on oma erityislaatuinen sointinsa ja värähtelynsä.


Äänimaljoja soitetaan huopapäisellä malletilla. Perustason ää­ni­mal­ja­ren­tou­tuk­ses­sa käytetään ns. yhdistelmämallettia, jossa toinen pää on pienempi ja toinen suurempi. Erikokoiset malletit tuovat esiin erilaisia äänitaajuuksia. Joissain tiibetiläisten äänimaljojen soittotavoissa voidaan tavata myös nahalla päällystettyjä puukapulaa, mutta keholle tehtävässä metodissa käytetään ainoastaan pehmeäpäistä mallettia.

1625832853073_Tiibetil%C3%A4iset%20%C3%A4%C3%A4nimaljat%2002-me.png

Tutus­tu­mis­käyn­ti ää­ni­mal­ja­tai­vaa­seen

Viikkoa ennen ensimmäistä koulutustani pääsin rauhalliselle Medi-Soundin koulutuskeskukselle tutustumaan maljojen kiehtovaan maailmaan. Olin kuin pikkulapsi karkkikaupassa saapuessani huoneeseen, jonka takaseinän peitti korkea hylly täynnä erilaisia, erivärisiä, ja -muotoisia äänimaljoja. Näky oli huikea ja pysäyttävä. Niin paljon viisautta ja voimaa yhdessä paikassa. 


Huoneen ja hetken energia oli jotain todella mahtavaa, ja kyl­män­vä­reet nousevat vieläkin pinnalle kun muistelen tuota hetkeä!

Medi-Soundin perustaja Anne otti minut lämpimästi vastaan ja kehotti minua omassa rauhassa tutustumaan maljoihin yksi kerrallaan. Ensin ajattelin sen olevan vaikeaa, sillä enhän ole koskaan ollut musikaalisesti lahjakas tai lähelläkään sitä. En tiennyt aiheestakaan paljoa, vain yhden henkilökohtaisen ää­ni­mal­ja­ren­tou­tuk­sen ja yhden sointikylvyn kokemuksen verran.


Istuuduin kuitenkin mukavasti sohvalle ja otin rohkeasti malja toisensa jälkeen syliini ja soittelin kutakin hetken aikaa. Kesti hetken että opin soittamaan maljoja tasaisesti saaden hyvän tasaisen äänen esiin. Hyvin nopeasti aloin kuitenkin jo kuulemaan maljojen erot ja tuntemaan väreilyn kehollani.


Lue täältä lisää erilaisista maljoista ja niiden ominaisuuksista >>Havina Heal

050 584 1252

susanna@havinaheal.fi

Viertola, Vantaa

Tutustu lisää

© Havina Heal 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.